(ВІДЕО) «Дій зараз»: Прикордонники взяли участь у тренінгу про викривачів корупції

НАЗАД
23 квiтня 2024 10:12

В рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії «Дій зараз», Державна прикордонна служба України організувала для уповноважених осіб з антикорупційної діяльності тренінг на тему викривачів корупції та розбудови культури викривання всередині організації.

Навчання проводилось за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу (EUAM Ukraine).

Мета тренінгу підвищити рівень обізнаності співробітників прикордонного відомства про інститут викривачів та порядок роботи з ними, а також наголосити на важливості впровадження культури викривання всередині організації. Своїм досвідом у цій сфері поділилися керівниця відділу розвитку Інституту викривання НАЗК Анастасія Ренкас та експертка з питань антикорупційної політики та захисту викривачів ГО «Фундації інституційного розвитку» Олена Карпова.

«Ваша задача – формувати нульову толерантність до корупції у своїй організації. І ефективне повідомлення про корупцію або робота з такими повідомленнями – спростить вашу роботу, напевно, в 10 разів, якщо не більше. Тому сьогодні ми поговоримо про інститут викривачів та методи, які допоможуть вам сформувати дійсно доброчесну організацію і доброчесне суспільство», – заявила керівниця відділу розвитку Інституту викривання НАЗК Анастасія Ренкас.

Під час тренінгу розглядалися питання про соціальний статус та правову роль викривачів, зокрема: хто такі викривачі корупції, які ознаки та правові документи підтверджують статус викривача, механізми захисту викривача корупції, які права він має тощо, а також, яким чином антикорупційні уповноважені можуть вплинути на формування культури викривання в організації та які інструменти вони можуть використовувати для цього.

«Я розумію складність вашої роботи, оскільки викривачі – це ваші колеги. І саме ви повинні їх мотивувати та заохочувати, зокрема власним прикладом, не замовчувати корупцію. Адже ви, антикорупційні уповноважені, під час роботи виконуєте таку ж функцію, як викривачі – виявляєте порушення антикорупційного законодавства та повідомляєте про них» – заявила експертка з питань антикорупційної політики та захисту викривачів ГО «Фундації інституційного розвитку» Олена Карпова.

Зазначимо, що Державна прикордонна служба України має нульову толерантність до корупції та сприяє підвищенню рівня обізнаності про інститут викривачів корупції, саме тому тренінг супроводжувався практичними завданнями, в ході яких антикорупційні уповноважені Держприкордонслужби практикувалися визначати, хто із заявників може отримати статус викривача та за якими ознаками, за допомогою яких механізмів можна захистити викривача, як інтерв’ювати викривача і визначати, якими каналами здійснено повідомлення про корупцію.

У рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії «Дій зараз» Державна прикордонна служба України розповідає, хто такі викривачі корупції, які права та гарантії захисту вони мають, як діяти, якщо стикаєтесь з корупцією під час перетину кордону та куди повідомляти про можливі корупційні правопорушення.

Реалізація проєкту відбувається за підтримки EUAM Ukraine.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси